Kom met Game About Data tot een datastrategie voor jouw bedrijf!
Snel naar: Resultaat van Game About Data | Aanmelden Game About Data
Zonder data is de stap naar datagedreven werken onmogelijk. Maar data verzamelen zonder strategische gedachte erachter, is ook zinloos. In de workshop Game about data gaan we samen aan de slag om inzicht te krijgen in de stappen die je organisatie moet zetten om data in je voordeel te gebruiken.
Om je data echt de waarde te kunnen geven die het verdient hebben wij een spel ontwikkeld die het speelveld van data inzichtelijk maakt. Vanuit 4 invalshoeken (Klant, Strategie, Organisatie en Techniek) wordt duidelijk waar de mogelijkheden, maar ook de knelpunten liggen.
Als je dit spel speelt, krijg je al snel een inzicht waar extra aandacht moet komen en waar de organisatie al ‘volwassen’ genoeg is om met data structureel aan de slag te gaan. Je speelt het spel met meerdere mensen uit jouw organisatie vanuit verschillende afdelingen. Een natuurlijke beweging is namelijk dat mensen met een IT-achtergrond snel geneigd vanuit de techniek te redeneren en mensen met bijvoorbeeld een marketingachtergrond vaak weinig idee hebben wat er bij beheer van data komt kijken.
Het resultaat van dit spel is een datastrategie plan. Net zoals elk bedrijf een financieel plan, een marketingplan en een contentplan heeft. Een datastrategie plan zorgt ervoor dat de data binnen je bedrijf een belangrijke rol krijgt voor datagestuurd werken en dat dit bij kan dragen aan een succesvolle groei van je bedrijf.
In welke formele en informele systemen komen klantgegevens voor en op welke manieren leg je dit vast en wie kan daar allemaal bij?
Zijn (staf)afdelingen, opgericht ter ondersteuning van het doel van de organisatie of zijn deze een eigen leven gaan leiden en een ‘doel’ op zich geworden die werk genereren in plaats van werk uit handen te nemen?
Je wilt je klant centraal stellen en beter bedienen met behulp van data, maar wat zijn de randvoorwaarden die de wet hierover zegt en hoe ga je binnen je organisatie hiermee om?
Ondersteund de architectuur van de systemen je ambitie en doelstellingen of is dat een beperkende factor?
Leg je de antwoorden en conclusies goed vast, dan zul je zien dat het al snel duidelijk wordt waar het zogenaamde laaghangende fruit hangt, oftewel: waar je met behulp van data de volgende stappen kunt gaan zetten. In principe geven je antwoorden richting aan de eerste versie van je dataplan, en bovendien is het onderwerp ‘data’ al direct tot leven gekomen binnen je organisatie, waarmee je de eerste grote stap richting datagedreven werken al hebt gezet.
Het resultaat is geen vast format, maar een opzet tot een levend document. Dit document wordt organisatieafhankelijk gemaakt en opgesteld waarin datagedreven werken centraal staat.
Het spel daagt je uit met collega’s na te denken over de data en informatie die verzameld wordt binnen en buiten je bedrijf en hoe je dit in kan zetten om de doelstellingen van het bedrijf te realiseren. Doordat verschillende belanghebbenden bij elkaar worden gebracht, elk met een eigen visie op data, zorgt dit voor gesprekken over het gebruik van data die je van tevoren nooit had gedacht te voeren.
Je speelt het spel met 4 tot 8 personen. In principe kan iedereen mee doen binnen de organisatie maar het meeste effect krijg je met een combinatie van de volgende rollen:
• Verantwoordelijken voor marketing;
• Verantwoordelijken voor IT en/of informatisering;
• Afgevaardigden van directieteam;
• Innovatie adviseurs;
• Verkoper of medewerker klantcontact.
Wil jij ook een Game About Data organiseren bij jouw bedrijf en tot een datastrategie komen? Dat kan! Tijdens de workshop komen specialisten van Get There de workshop in twee dagdelen houden. Voorafgaand aan deze workshop wordt een interview gehouden, na de workshop worden de resultaten uitgewerkt en verwerkt in een eindpresentatie. Benieuwd of Game About Data iets voor jullie is en naar de kosten voor deze game? Vraag hieronder jouw Game About Data aan en ontvang een gratis quickscan! Wij horen graag van je.
Wat is een quickscan?
Bij de quickscan wordt er onderzoek gedaan naar de organisatie waarbij de belangrijkste kansen, knelpunten en verbetermogelijkheden worden onderzocht op het gebied van data. Dit geeft aan of er verbeterpotentieel mogelijk is binnen jouw organisatie.