De Wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelatie) is hot topic. En terecht gezien de handhaving per 1 januari 2025. Tegelijkertijd is er nog veel onduidelijk en onzeker, waardoor er veel gezegd en geschreven wordt. Veel zzp’ers worden voor lastige keuzes gezet, bijvoorbeeld ‘kom in dienst of we gaan je contract niet verlengen’. Je wilt graag blijven freelancen maar is dat straks nog wel mogelijk?
Dit thema hebben we uitgebreid besproken tijdens ons ZZP Collegetour evenement. Meer dan 110 zzp’ers waren aanwezig om het interview tussen Jack de Groot (Get There) en Jochem Frons (TRIP Advocaten) bij te wonen. Hierbij werden ook veel vragen uit de zaal beantwoord. Het was een verhelderend evenement wat genoeg ‘food for thought’ gaf aan zowel de zzp’ers als Get There. Lees hieronder wat wij voor je kunnen betekenen en wat er via Get There mogelijk is.
We staan met zijn allen voor een verandering in werkwijze per 1-1-2025. De belastingdienst gaat namelijk handhaven op de bestaande wetgeving ‘wet DBA’. Dit signaal van de belastingdienst zorgt voor onrust in de markt.
Get There is kennishouder om met raad en daad bij te staan bij vragen die freelancers & klanten hebben. We hebben ons de laatste tijd, in samenwerking met TRIP Advocaten, verdiept in de wet DBA en alle veranderingen die deze wet met zich meebrengt. We kunnen wel stellen dat we kennishouder zijn op dit onderwerp. Wil je weten wat je per 1 januari kunt verwachten en wat je moet doen om aan de wetgeving te voldoen? Neem gerust contact op.
Als kennishouder gaan we de rol van adviseur innemen. Zowel richting jou als zzp’er maar ook richting klanten. We kunnen adviseren over wanneer een opdracht wel of niet kan worden ingevuld door een zzp’er, weten wat er nodig is om een goede opdrachtomschrijving op te stellen en snappen wat er nodig is om een lopende opdracht dusdanig aan te passen om in 2025 ‘gewoon’ door te kunnen gaan.
De huidige modelovereenkomsten blijven vanuit de wet bestaan in 2025. Vanuit Get There zullen we deze modelovereenkomsten dan ook blijven gebruiken. Wel gaan we er, met elkaar, voor zorgen dat de opdrachtomschrijvingen in de modelovereenkomsten écht passend zijn voor een zzp’er. We zullen met elkaar milestones toevoegen, een afgebakende projectomschrijving opstellen én handhaven waar nodig. Alles om de schijnzelfstandigheid tegen te gaan.
Per januari 2025 gaan er een aantal zaken wijzigen waardoor het moeilijker wordt om als zzp’er verder te gaan. Van een verplichte AOV tot een afgebakende opdrachtomschrijving: verder gaan op de huidige voet, dat gaat niet meer. Heb je twijfels of ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor een dienstverband bij Get There? We gaan graag vrijblijvend het gesprek met je aan om te onderzoeken of een contract bij ons iets voor jou is.
Wil je doorgaan als zzp’er en ben je benieuwd of dat kan? Ook dan gaan we graag met je in gesprek. Een aantal zaken heb je als ondernemer zelf te regelen. Maar voor sommige zaken kunnen wij iets voor je betekenen. Denk hierbij aan het contact met je opdrachtgever en wat zij kunnen doen om een goede opdrachtomschrijving op te stellen. Zzp’en moet ook in 2025 nog kunnen maar wel volgens de spelregels van de wetgeving.
Er wordt momenteel volop nagedacht over alternatieven om als ZZP’er actief te blijven op de arbeidsmarkt. Overweeg je een maatschap/B.V. of andere constructie? Dat is mogelijk, maar houd goed rekening met de realiteitswaarde van deze constructie. Een alternatief voor freelance is midlance. Je bent dan feitelijk in loondienst bij Get There, waardoor je te maken krijgt met de voordelen van het werken bij Get There. Daarnaast behoud je de voordelen van het freelancen. Je hebt namelijk veel invloed op het aantal uren, de opdracht, de kansen die de IT markt jou biedt en hebt zo het beste uit beide werelden.
De midlance constructie bevindt zich nog in de oriëntatiefase. Heb je hier ervaring mee, ben je geïnteresseerd of wil je meedenken? Alle input is welkom dus neem gerust contact op met Jack!