AIMZ is een bedrijf dat met behulp van kunstmatige intelligentie ervoor wil zorgen dat kantoorgebouwen qua energieverbruik efficiënter worden. Get There is gevraagd om het bestaande proof-of-concept model verder te professionaliseren en uit te breiden met haar AI-kennis. De eerste resultaten zijn behaald, en de stip op de horizon is ook al gezet!
Collega Arend-Jan Tissing, Data Scientist, neemt je graag mee hoe we dit hebben gedaan.
Simpel gezegd is AIMZ een systeem dat automatisch de verwarming of koeling in een kantoorgebouw regelt. Hiermee besparen ze energie, en dus kosten, zonder in te leveren op comfort. Veelal wordt aangestuurd op basis van actuele buitentemperatuur, in combinatie met informatie over de gewenste binnentemperatuur op een bepaald tijdstip. Stel dat de gewenste binnentemperatuur om 09:00 uur ongeveer 20 graden Celsius moet zijn, en er wordt een buitentemperatuur gemeten van 15 graden Celsius, dan springt de verwarming automatisch aan. Volgens AIMZ kan jaarlijks meer energie in de gebouwde omgeving bespaard worden dan er in de afgelopen 25 jaar aan zon- en windenergie is opgebouwd. Enkel met de toevoeging van kunstmatige intelligentie aan de bestaande concepten. Hoewel de eerste resultaten al erg positief waren, kon er nog het een en ander worden verbeterd. Met een aantal andere partijen werkt Get There aan het verbeteren van de dienstverlening van AIMZ en het vergroten van de energiebesparing in Nederland.
Het is niet voor niets dat de helft van de naam AIMZ bestaat uit AI: vanuit het bedrijf is er een duidelijke visie over het gebruik van kunstmatige intelligentie om te werken aan een duurzamere toekomst. De opdracht aan Get There was dan ook helder: onderzoek of de aansturing van energiebronnen in een gebouw efficiënter kan, door intensiever en meer gebruik te maken van AI. Bij het uitwerken van de opdracht werd al snel duidelijk dat er meer te halen was dan alleen het voorspellen van de koel- en verwarmingsvraag van ruimten op basis van weersvoorspellingen.
“Opdrachtgevers van AIMZ profiteren van lager energieverbruik én een lagere energienota dankzij de professionele AI-oplossing die Get There samen met AIMZ ontwikkelt. Hiermee dragen we gezamenlijk bij aan een duurzamere toekomst.”
In de wereld van AI en Advanced Analytics zijn er allerlei modellen waar je oplossingen op kunt baseren. In dit geval wilden we ervoor zorgen dat we een simpel model als basis hadden, zodat de oplossing en de resultaten goed uit te leggen zijn. Hoe meer begrip, hoe meer gebruikers kunnen vertrouwen op de kwaliteit van de adviezen. Dit principe wordt ook wel Explainable AI (XAI) genoemd, en zal de komende jaren veel belangrijker worden.
Aan de basis van ons model staan de al bekende gegevens van de aangesloten gebouwen. Elk gebouw bestaat echter uit meerdere zones met specifieke gewenste comforttemperaturen. Zo wordt per zone bekend hoeveel verwarming nodig is om op tijd een comfortabel binnenklimaat te garanderen.
Om zo weinig mogelijk energie te gebruiken, konden we veel verder gaan dan het voorspellen van de energievraag over 1, 2, 3 en 4 uur, rekening houdend met de toekomstige temperatuur volgens de weersvoorspelling. Zones hebben namelijk meerdere energiebronnen zoals verwarming, koeling en ventilatie. Iedere bron warmt een bepaalde zone anders op. The next step was bepalen hoeveel energie er ontbreekt om tot een comfortabele temperatuur te komen, en bepalen welke energiebron in actie moet komen om dat efficiënt te bereiken. Afhankelijk van de situatie wordt er niet alleen geadviseerd om te verwarmen, koelen of ventileren, maar ook vanaf welke bron en wanneer.
Het resultaat is een tevreden klant AIMZ, die buitengewoon te spreken is over de schaalbaarheid en goede kwaliteit van de AI-modellen. Daarnaast zijn de adviezen goed uitlegbaar, en profiteren klanten van AIMZ nu van een lager energieverbruik. De volgende stap is dat we de energiemeters van een gebouw toevoegen, zodat nog gerichter het energieverbruik verlaagd kan worden. Maar ook verdere integratie naar laadpalen voor auto’s, batterijen, zonnepanelen kan worden vormgegeven, waardoor het maximaal bijdraagt in een oplossing voor het grote maatschappelijke thema: netcongestie, ofwel overvol elektriciteitsnet.
Zit jij ook met een vraagstuk waarbij je data wil inzetten om voorspellingen te maken? Wij kunnen helpen!
Maak kennis met ons: plan een vrijblijvende kennismaking
Advanced Analytics omvat tools en technieken die de waarde van beschikbare data binnen een organisatie maximaliseren. In tegenstelling tot traditionele analytics en business intelligence, die zich beperken tot het beschrijven van het heden, stelt advanced analytics ondernemen in staat om toekomstige trends en gedrag te voorspellen.
Ontdek onze vacatures en wie weet spreken we jou snel!